Vlad, fiecare proiect mare are la origine o poveste. Care a fost momentul zero al Big Residence? Ce ți-ai dorit să aduci diferit pe piață?
Povestea începe în 2004, acum 21 de ani, odată cu achiziția terenului. Viziunea de atunci era mult mai simplă decât proiectul la care am ajuns, dar avea același fundament, respectiv potențialul comercial incredibil al zonei Piața Sudului. Doream de atunci ce am adus într-un final la parterul și mezaninul proiectului: spații comerciale și de servicii moderne cu zone de relaxare. Cu timpul proiectul a crescut în amploare și complexitate și a dorit să răspundă necesităților actuale ale zonei.
Locația unui proiect este uneori mai importantă decât designul. De ce ai ales exact această zonă pentru Big Residence și cum ai intuit potențialul ei?
Istoria societății noastre, Vlad Exim, începe cum mult înainte de acest proiect, în 1991, dar tot la Piața Sudului, așa că am știut tot timpul potențialul zonei. Primul spațiu comercial a fost construit aici de tatăl meu în baza autorizației 310 din 3 mai 1991, un chioșc metalic de 7 x 4m. De atunci firma a dezvoltat mai multe spații în zonă, ajungând în 2016 la prima clădire mix use, Big Office, cu o suprafață de 5.000 mp, cu spații comerciale și de servicii, birouri și o sală de evenimente cu vedere panoramică asupra zonei și a Parcului Văcărești, și apoi, imediat după, un restaurant cu drive-thru. Am ajuns să cunoaștem foarte bine zona și nevoile sale.

Echipa Brisk a fost implicată încă din faza de proiectare, aducând un input valoros datorită experienței vaste a celor care au participat la discuții.
În faza de execuție, din nou experiența a fost principalul atu al echipei prezente în șantier, multe din probleme fiind rezolvate rapid pentru că erau probleme oarecum tipice, sau similare, pentru șantiere de asemenea amploare.Vlad Micșunescu – Big Residence
Apoi, implicarea extraordinară a project managerului principal, a adus și eficientizări mari de costuri, implicându-se în marea majoritatea a negocierilor cu furnizorii și urmărirea execuției în concordanță cu contractele semnate, chiar și atunci când furnizorii părea că au uitat de ele.
Într-o eră în care apartamentele se vând din randări, voi ați pus accent pe calitate și funcționalitate. Care a fost filosofia ta de construcție? Ce ți-ai dorit să simtă viitorii rezidenți când pășesc în propriul lor apartament?
Gândirea a fost din start diferită pentru că proiectul a fost gândit în primul rând pentru a fi păstrat într-o proporție ridicată în familie și, în rest, vândut către prieteni și apropiați. Am dorit să ne construim un imobil ușor de administrat și a cărui valoare să crească constant în viitor. Senzația pe care trebuie să ți-o dea un spațiu atunci când intri în el este că nu mai vrei să pleci.
Ai construit într-o perioadă volatilă — inflație, costuri crescute, presiune pe materiale și forță de muncă. Care a fost cea mai grea decizie antreprenorială pe care a trebuit să o iei?
Decizia cea mai grea a fost să creștem numărul de unități vândute pentru a acoperi bugetul care a crescut considerabil față de debutul proiectului, datorită factorilor enumerați în întrebare, dar și a situațiilor neprevăzute precum rețelele de utilități și încăpățânării de a nu face concesii în privința calității.
La Big Residence, calitatea nu e un slogan, ci un proces de management riguros. Ce te-a determinat să colaborezi cu Brisk Group pentru Project Management, Cost Management, Design Management și celelalte servicii specializate?
În firma noastră nu avem manageri de construcții, până acum am încercat să controlăm totul prin forțe proprii, în familie. Proiectul Big Residence depășește cu mult orice experiență anterioară și am fost nevoiți să căutăm ajutor. Am ajuns la Brisk pe baza recomandărilor persoanelor pe care le cunoșteam și care lucraseră anterior cu această echipă.
Cum a contribuit concret echipa Brisk Group la succesul proiectului? Ai un exemplu specific de situație în care implicarea lor a făcut diferența?
Echipa Brisk a fost implicată încă din faza de proiectare, aducând un input valoros datorită experienței vaste a celor care au participat la discuții.
În faza de execuție, din nou experiența a fost principalul atu al echipei prezente în șantier, multe din probleme fiind rezolvate rapid pentru că erau probleme oarecum tipice, sau similare, pentru șantiere de asemenea amploare.
Apoi, implicarea extraordinară a project managerului principal, a adus și eficientizări mari de costuri, implicându-se în marea majoritatea a negocierilor cu furnizorii și urmărirea execuției în concordanță cu contractele semnate, chiar și atunci când furnizorii părea că au uitat de ele.

Sustenabilitatea devine un must-have, nu un nice-to-have. Cum ați gândit partea de eficiență energetică, infrastructură verde sau alte elemente “smart” în Big Residence?
Am vrut de la început o clădire eficientă energetică, mai mult decât una smart. Am pus accent pe tâmplărie de calitate excepțională, cu întregul sistem impus, izolații exterioare cu vată, instalații de climatizare eficiente, inclusiv panouri solare pentru prepararea apei calde. Am obținut într-un final certificarea energetică A+ Nzeb pentru întreaga clădire.
Care sunt cele mai importante trei lucruri pe care un dezvoltator trebuie să le prioritizeze astăzi, dacă vrea să reziste pe termen lung?
- Să încerce să construiască corect, fără a tăia curbele, să se pregătească pentru un moment în care toate regulile trebuie respectate pentru că dacă instituțiile și clienții o vor cere. Accesul la informație este tot mai facil și tot ce faci ajunge repede să îți construiască reputația.
- Să îmbrățișeze nevoie de eficiență energetică reală.
- Să aducă, cu fiecare proiect de amploare, și un plus pentru comunitate, acel ceva de care să se bucure și cei din jur că a apărut în cartierul lor.
Se spune că “un proiect bun vinde un stil de viață, nu doar metri pătrați”. Care este stilul de viață pe care Big Residence îl propune?
Noi vrem să oferim bucuria de a trăi într-o clădire bine construită, eficientă, cu tot ce ai nevoie la distanță de maxim 5 minute de mers pe jos, dacă nu este deja la parter, cu spații de socializare și petrecere a timpului liber, și cu acces rapid la metrou și orice alt mijloc de transport urban care să te facă să uiți de nevoia de mașină.
Într-o lume în care viteza este totul, tu ai ales să construiești cu răbdare și disciplină. De ce crezi că această abordare câștigă pe termen lung?
Este o abordare clasică pentru cei care doresc o clădire de calitate. Noi am dorit să câștigăm pe termen lung din administrarea facilă și creșterea de valoare a proprietății.
Dacă te-ai putea întoarce în timp la prima zi de șantier, ce sfat ți-ai da ție însuți?
Să nu presupun niciodată că altcineva știe ce doresc și cum trebuie să iasă proiectul, dacă nu transmit totul în scris și dacă nu verific apoi, de mai multe ori, că lucrurile merg în acea direcție.
Și, în final, ce planuri ai pentru viitor? Big Residence rămâne un capitol izolat sau este începutul unui portofoliu mai amplu?
Portofoliul societății cu siguranța va crește, dar, cel mai probabil, cu proiecte mult mai mici, păstrând factorul de complexitate, de noutate și dorința de a răspunde unor nevoi specifice. Nu intenționăm să intrăm în zona de dezvoltare de produse mass market pentru vânzare.


